Träning

Träning betyder olika för olika personer. För en del innebär det blod, svett och tårar flera gånger i veckan, i ur och skur och för några kan det vara något jobbigt och obekvämt som helst undviks. Men de allra flesta av oss tränar för att vi mår bra av det och för att vi tycker det är kul, för det mesta i alla fall.

För att komma igång med att träna och fortsätta med det gäller det att hitta motivationen. Då är en grundförutsättning att du gör något du tycker är kul när du tränar. Därför är min rekommendation att pröva flera olika saker tills du hittar din grej. Det kan vara att träna ensam, i grupp eller en lagidrott. Varför inte kombinera till exempel yoga med något mer konditionskrävande?

Ju äldre vi blir, desto viktigare blir det att träna för att hålla kroppen igång. Att hitta någon form av styrketräning är jättebra för kroppen.

Om du är ovan att träna och känner att du skulle vilja förbättra din grundkondition innan du tar steget in på ett gym eller en spinningklass kan du börja promenera. Sätt upp ett mål att gå runt kvarteret till exempel och öka sedan sträckan efter hand. Att promenera är lågintensiv träning som dessutom är väldigt bra om du vill gå ner i vikt.

Ett annat sätt att få motivation till att träna är att sätta upp ett mål med din träning. Det kan vara att gå ner i vikt, att förbättra din hälsa eller att springa ett maratonlopp.

Ibland räcker det kanske inte med att ha ett mål eller en rolig träningsform. Då är träningskompisar toppen. Ni hjälper varandra genom att peppa och pusha, när du inte har lust att ta på dig träningskläderna och sticka iväg, har säkert din kompis det.

När det gäller träning måste jag också slå ett slag för vardagsmotionen. Vardagsmotionen är och blir allt viktigare, speciellt i vår stressade tid. Jag tycker fortfarande att de gamla klassikerna gäller, att ta trappan istället för hissen, att hoppa av eller kliva på bussen en hållplats längre bort eller att parkera längst bort på parkeringen för att gå en längre sträcka.

Här kan jag verkligen rekommendera stegmätaren som ett superbra hjälpmedel för att se hur mycket du rör på dig. De flesta blir överraskade över hur lite eller hur mycket de faktiskt går på en dag.

Vi får heller inte glömma trädgårdsarbete, gå ut med hunden (alltså en riktig promenad), att dansa, att cykla eller promenera till jobbet eller dit du ska. Istället för att sitta på läktaren under tiden ditt barn tränar, ta på dig löparskorna och spring eller promenera en runda. Listan kan göras lång.

För att hålla min motivation igång använder jag ett annat hjälpmedel, nämligen pulsmätaren. Jag tränar på amatörnivå för att hålla mig i form och förbättra min kondition och är, får jag erkänna, väldigt road av prylar. Så även om jag inte använder den på samma sätt som en elitidrottare är det ett roligt hjälpmedel som håller mig igång.

Till sist vill jag uppmana er att inte glömma bort den gamla klyschan, Den bästa träningen är den som blir av. Du måste inte träna tre gånger i veckan, gör det du kan.

”Move your ass and your mind will follow”