Sockerberoende

Vad är det som gör att du, trots att du bestämt dig för inte äta mer godis, inte kan låta bli? Vad är det som gör att stegen styrs mot butiken och några bullar hamnar i korgen och senare i din mage? Varför kan du inte äta bara en chokladbit utan du måste äta tills det tar slut?

En del skulle svara att det beror på dålig karaktär, du försöker inte, du är bekväm och väljer den enkla vägen istället för att stå emot.

De personer som hävdar det har fel, det har ingenting med karaktär att göra. Det handlar om din hjärna, närmare bestämt ditt belöningssystem.

Vårt belöningssystem påverkas i olika grad beroende på vilken typ av mat vi äter. Vanlig mat gör att samverkan mellan hunger, mättnad och belöning sker på en normal nivå, du kan alltså äta normalt. Däremot bli det en mycket starkare reaktion av så kallad supersmaklig mat. Supermaklig mat är mat som innehåller en hög koncentration av socker, salt och fett, till exempel godis, choklad, kakor, pizza, glass, läsk och snabbmat.

Denna typ av kost ger en mycket starkare reaktion i vårt belöningssystem och kan leda till ett tvångsmässigt beteende kring mat. Istället för att mättnadssignalen säger jag är nöjd, blir resultatet jag vill ha mer. I första steget leder det till en ökad konsumtion, nästa steg blir att man inte kan klara sig utan denna typ av kost och till sist förloras kontrollen och beteendet kan liknas vid ett drog- eller alkoholberoende.

Är du känslig för socker och har svårt att bli av med ditt sötsug?

Tror du att du är sockerberoende eller finns det någon i din närhet som är det?

Vill du återta kontrollen över vad du äter?

För mer information ring 0702-16 96 55 eller e-post ulrika@livsstilskonsulten.se.

”Move your ass and your mind will follow”