Livsstil

En livsstil är en människas sätt att leva. Begreppet skapades av psykologen Alfred Adler 1929 och termen har använts i dagligt tal sedan 1960-talet, allt enligt Wikipedia.

För mig handlar livsstil om att skapa en balans i livet för att jag skall må så bra som möjligt. En balans mellan sömn, fritid och arbete. Jag tänker också på vad jag äter och dricker samt hur mycket jag rör på mig. Att komma ihåg att njuta och ha roligt är också viktigt för att ha en bra balans. Tänk holistiskt, se helheten.

Vi människor är alldeles för ofta stressade och har dåligt samvete, vilket är grogrunden för många av de sjukdomar vi idag kallar välfärdssjukdomar. Det är dags att inse att parallellbearbetning (multitaskning) är inte något att sträva efter, du måste inte göra flera saker samtidigt. Stanna upp och andas i stället, var här och nu, så kommer du att märka att du blir mer effektiv och hinner njuta av livet. Att börja med Mindfulness har varit en stor hjälp för mig, och även yogan gör att jag mår bra både i kroppen och själen.

Jag tror inte på någon ”quick fix” som snabbt och lätt skall hjälpa oss att ändra våra vanor och ge oss ett nytt liv. Det är ett långsiktigt och hårt arbete som ger resultat och som håller i längden. Kom ihåg att det tar tid att lära in en ny vana.

Vi gör hela tiden olika val i livet och det är resultatet av dessa val vi skall leva med. Är du inte nöjd med resultatet, gör ett annat val och se vad som händer. Det är ditt liv, du är ansvarig för dina val och det är bara du som kan skapa balans i ditt liv.

Janesh Vaiday, ayrvedaläkare och författare från Indien, skriver i Blossom Magazine. I julinumret 2011 uttrycker han det så här:

Med tanke på att varje ord du uttalar speglar din mentala status och att varje bit mat du äter är avgörande för ditt fysiska tillstånd så är din hälsa till stor del ditt eget val.

Så börja röra på dig, börja fundera över hur du vill att ditt liv skall se ut. Allt går att ändra på, det handlar om tålamod samt vad du är villig att göra för att få en förändring. Förändring kan kännas jobbigt, men det kan också vara oerhört spännande och roligt.

Alla kan genomföra en livsstilsförändring, men om det innefattar viktminskning bör du alltid konsultera din läkare först. Speciellt om du medicinerar mot vissa sjukdomar, om du är gravid eller ammar. Du bör också vara vuxen, det vill säga att din kropp är färdigutvecklad. Barn och ungdomar skall aldrig göra en viktminskning på annat sätt än i samråd med läkare.

”Move your ass and your mind will follow”