Tillbaka till framtiden

Bild: morguefile.com

Bild: morguefile.com

I helgen fastande jag i en dokumentär, det var Lisa Lings Amerika tv4 Fakta. Hon besökte ett indianreservat i USA och träffade ett antal personer som med små medel kämpade med att vända trenden. Trenden att USAs ursprungsbefolkning håller på att försvinna, att utrotas.

I detta reservat bor Lakota indianer, medellivslängden för män är 40 år och de har en skyhög siffra när det gäller självmord främst bland 13-15 åringar. Dessutom har de stora hälsoproblem, främst diabetes. Alkohol och droger är mer vanligt än ovanligt.

Jag kommer inte att gå in på orsakerna bakom alla dessa problem, det är inte det som detta inlägg handlar om.

Det intressanta var att gemensamt för de personer, som lade all sin kraft och energi på att vända den nedåtgående spiralen, var att de trodde benhårt på att gå tillbaka till sina gamla traditioner.

De handlade om att börja tänka, leva och agera som deras förfäder en gång gjorde men i modern tid. Bland annat pratade de om att de stora hälsoproblemen kommer av att de inte längre äter artegen föda. Indianer är ett naturfolk som levde av vad naturen gav, inte hel- eller halvfabrikat på burk. Deras kroppar, deras gener är fortfarande inställda på detta.

Genom att de i generationer, sedan de blev hänvisade till att leva i reservatet, inte har haft något annat val än att äta det som den vite mannen levererade. Detta har fått enorma hälsoeffekter och även sociala effekter.

Vi är likadana. Vi äter heller inte artegen föda. Snabbmat, hel- och halvfabrikat, med mera är inte vad våra kroppar är gjorda för att äta. Därför har vi en ökande fetmapandemi, olika typer av matberoende och stora hälsoproblem världen över, inklusive här hemma i Sverige.

Vi  måste göra som Lakota indianerna i USA. Vi måste backa tillbaka till grunden och börja äta annorlunda. Vi måste till att börja med kräva ren mat, utan tillsatser. Vi måste använda dessa riktiga råvaror och laga mat efter säsong och från grunden igen.

Detta är enda sättet att komma framåt.

Vill du ta steget ännu längre skulle jag rekommendera att du börjar äta paleolitisk kost eller stenålderskost som det också kallas. Det bygger på att du äter viltkött, fisk, rotfrukter, nötter, bär och frukt. Spannmåls- och mjölkprodukter ingår inte, inte heller raffinerat socker och salt.

Pröva under en period och jämför hur du mår. Kom ihåg att du behöver inte ändra på allt över en natt. Du kan börja med att välja bort till exempel spannmålsprodukter och sedan ta ett steg i taget.

Du kan få en hälsosammare framtid genom att backa tillbaka till grunden, tillbaka till framtiden.

”Move your ass and your  mind will follow”

Annonser