Tar du hand om ditt hjärta?

Bild: freedigitalphotos.net

Bild: freedigitalphotos.net

Idag är det sista dagen i mars månad. Visste du att mars är hjärtats månad? Har du tänkt extra mycket eller gjort något särkilt för att uppmärksamma detta?

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i Sverige och vi löper tre gånger så stor risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom än av bröstcancer. Visste du det?

Det är därför mars är hjärtats månad och detta uppmärksammas på lite olika sätt. Personligen tycker jag inte att jag märkt så väldigt mycket av det. Det som fångade mitt intresse var faktiskt att Women’s Health hade skrivit om det i just sitt marsnummer.

Där kunde vi läsa bland annat om vad vi ska tänka på för att hålla våra hjärtan så friska som möjligt och minska riskerna att drabbas av hjärt- kärlsjukdom.

Stillasittande är den absolut största boven i dramat. Vi behöver röra på oss regelbundet, vi behöver stå upp så ofta och så mycket som möjligt. Ta de tillfällen i akt som uppstår i vardagen att lyfta på rumpan helt enkelt. Passa på att stå på bussen eller spårvagnen, stå upp och arbeta, ta möten stående eller under en promenad, ta trappan, det finns massor av sätt att öka rörligheten. Dessutom måste vi lägga till några svettiga träningspass under veckan.

Ny forskning visar att personer som tränar mycket men däremellan är väldigt stillasittande löper också risken att drabbas. Så detta med vardagsrörligheten är verkligen viktigt.

Tänk på vad du stoppar i dig. Att äta mycket grönsaker, fullkornsprodukter och fet fisk gynnar ditt hjärta. Väljer du en hälsosam kost så håller du med automatik din vikt under kontroll och även det är en viktig faktor.

Vila, återhämtning och god sömn har stor och god effekt på din hälsa. Precis som alkohol, rökning och negativ stress har motsatt effekt.

Detta är några tips på vad du ska tänka på för att ta hand om ditt hjärta på ett så bra sätt som möjligt. Ofta tänker vi att det är bara äldre som drabbas av dessa sjukdomar, men, så är det inte. Det blir mer och mer vanligt att unga kvinnor råkar ut för hjärt- kärlsjukdomar.

Det är aldrig för sent att förbättra din hälsa.

”Move your ass and your mind will follow”