Det är livsstilen som avgör

Vi var säkert många som läste tidningsrubrikerna under julhelgen om att överviktiga personer lever längre än smala. Vi var också många som efter att ha sett rubrikerna och läst artiklarna suckade djupt och undrade hur tänkte journalisterna den här gången?

Syftet var säkert att berätta om studien som genomförts vilket naturligtvis är viktigt, men borde de inte läsa innehållet i studien och fundera en stund över vad det står. Att kritiskt granska innehållet och sedan berätta om det.

Nej, i stället utformas artikel efter artikel där läsaren lätt kan luras att tro att det är bra att vara överviktig, punkt. Om vi nu stannar upp och tänker till lite så inser nog de allra flesta att så inte är fallet. Men, det betyder inte att Smal är = Hälsosam. Det handlar om att äta bra och att motionera, om du gör detta då är ditt omfång inte det väsentliga. Om du däremot är överviktig eller smal och inte tar hand om dig, då utsätter du dig själv för hälsorisker. Det är din livsstils som avgör, inte ditt BMI.

Jag kan inte förstå att BMI (Body Mass Index) fortfarande används. BMI kan under inga som helst omständigheter användas som mått på god hälsa, det är totalt missvisande. Att man på en nivå där de antagligen fått ekonomiska resurser för att genomföra sin studie använder detta begrepp på detta vis är pinsamt dåligt. Redan där borde journalisterna reagerat.

Någon som uttryckt sig väldigt bra om dessa tidningsrubriker är Alexandra Petersson som har en blogg, Prat om mat, på fitness-lifestyle.se. Hon skrev inlägget Småfet, fet, smal eller fett smal? efter julhelgens rubriker. Väl värt att läsa och fundera över.

Förbättra din livsstil så förbättrar du din hälsa och ditt liv oavsett om du är smal eller överviktig.

”Move your ass and your mind will follow”

Annonser