Viktigt D-vitamin

Nu är det höst och vi går definitivt mot mörkare tider. Det innebär att vi måste ta hand om oss själva lite extra.

Under sommarhalvåret tillbringar vi mycket tid utomhus och får på så sätt solljus på vår hud vilket gör att kroppen tillverkar eget D-vitamin. D-vitamin behöver vi bland annat för vårt immunförsvar, fortplantning, insulinfunktion samt för att se till att det finns tillräckligt med kalcium i blodet. Dessutom har det visat sig att D-vitamin har vissa goda effekter på cancertumörer och kan även ha en förebyggande funktion.

Om vi får brist på D-vitamin kan vi drabbas av sjukdom och en av dessa bristsjukdomar kallas för rakit (engelska sjukan) och ger krokiga armar, ben och ryggrad bland annat. Detta drabbar främst barn medan vuxna får osteomalaci som ger ett uppmjukat och deformerat skelett. En brist kan också leda till osteoporos (benskörhet) samt depression.

Förr har det varit just barn och äldre som varit i riskzonen men modern forskning visar att D-vitamin brist är vanlig även inom andra åldersgrupper. Speciellt hos oss som lever på nordliga breddgrader och har ett vinterhalvår som är väldigt mörkt och där vi inte får tillräckligt med solljus på oss.

Därför vill jag rekommendera att ta D-vitamin som kosttillskott under vinterhalvåret, till exempel under oktober-mars.

Vanligtvis när det gäller tillskott och vitaminer skulle jag inte rekommendera att ta något om det inte fanns en dokumenterad brist därför att ett överskott av vissa vitaminer och mineraler kan leda till förgiftningssymtom. När det gäller just D-vitamin är det ganska mycket som skall till för att det skall hända.

En daglig dos bör ligga mellan fem och tio mikrogram vilket innebär att om du köper ett kosttillskott och det står att du skall ta ett visst antal kapslar kanske det räcker att du tar en. Läs informationen på burken och fråga i din hälsokostbutik.

D-vitamin finns även i kosten, till exempel i fet fisk, mjölkprodukter, ägg och leverprodukter. Dessvärre får de flesta personer inte i sig tillräckligt och därför rekommenderar jag ett tillskott under vintern.

”Move your ass and your mind will follow”

Annonser