Läskförbud i New York

Bild: svd.se

Borgmästaren i New York har tröttnat på fetma epidemin som växer sig allt större i USA. För ett tag sedan lade han fram ett förslag att förbjuda försäljning av läsk i större muggar i New York.

Detta ledde naturligtvis till att läskproducenterna gick i taket och drog igång en massiv kampanj mot detta. Även många privatpersoner har varit emot förslaget. Nu har det trots protester klubbats igenom av Hälsomyndigheterna och förbudet träder i kraft i mars 2013.

Vad innebär det egentligen? Alla restauranger, snabbmatskedjor, delis, biografer, sportarenor och även matvagnar på New Yorks gator kommer att förbjudas att sälja sockerhaltiga drycker i muggar som är större än 16 ounces, det motsvarar 4,8 deciliter. Det är alltså nästan en halv liter som är max mängden.

Undantaget är matbutiker, lightläsk, drycker med mer än 70 procent fruktjuice, drycker med alkohol eller drycker som innehåller mer än 50 procent mjölk. Här gäller alltså inte förbudet.

Att borgmästaren tar ett initiativ tycker jag är jättebra, men kommer det att ge en effekt? Tveksamt, enligt min mening, det känns ungefär lika relevant som att införa högre skatt på fett och socker.

Den amerikanska livsstilen och matkulturen sitter djupt rotad och det här är frihetens land där ingen skall tala om för mig hur jag skall leva mitt liv.

Du kan fortfarande köpa läsk och andra drycker i halvliters muggar, förbudet gäller till exempel inte lightläsk. De som vill dricka mängder med sockerhaltiga drycker kommer att hitta andra vägar att fortsätta göra detta.

Det enda positiva som förhoppningsvis kommer ut av detta är att människor kanske börjar förstå varför förbudet kommer. Att denna typ av livsmedel är inte bra för hälsan och att detta kan leda till att några väljer bort dessa varor helt.

Du kan läsa ner om detta på svd.se.

”Move your ass and your mind will follow”

Annonser