Beroende – en sjukdom

Bild: bittenaddiction.com

Att ett beroende av alkohol eller narkotika är klassat som en sjukdom är inga konstigheter för de flesta i dag. Däremot att andra former av beroende skulle kunna vara det är fortfarande kontroversiellt.

Därför är det väldigt positivt att kunna läsa på svt.se att det inom kort kommer en förändring. Spelberoende är nästa form av beroende som kommer i medicinska sammanhang att klassas som en sjukdom. Det innebär att det kommer att jämställas med alkohol- och narkotika beroende och drabbade kommer att ha rätt till vård.

Min personliga åsikt är att sjukdomen borde kallas för beroende sjukdom och istället samla alla former av beroende under det namnet. Eftersom det i princip är samma funktioner i hjärnan som triggas vid ett beroende oavsett vilket så borde de också hanteras likvärdigt.

Ja, nu finns det några av er som läser detta och har en helt annan åsikt. Konstigt nog är detta fortfarande kontroversiellt i Sverige. Men efter att ha läst på en del och dessutom utbildat mig i ämnet sockerberoende finns det ingen tvekan hos mig. Det handlar om belöningssystemet och kemin i hjärnan.

Just beroende sjukdomar ses ofta som att den drabbade har dålig karaktär, är lat eller bekväm för att hon eller han inte klarar av att hantera sitt beroende. Detta är nog en av orsakerna att mörkertalet är väldigt stort.

Sockerberoende är det som ligger mig varmt om hjärtat och jag kommer under hösten att börja arbeta med detta i min roll som Kostrådgivare.

Om du misstänker att du är sockerberoende eller känner någon som är det, kan du söka hjälp hos mig. Du hittar kontaktuppgifter under rubriken kontakt.

Är du nyfiken och vill veta mer från någon som har personlig erfarenhet kan jag tipsa om Gunilla Sahlin och hennes blogg Vitt begär. Hon har även skrivit en bok där hon delar med sig av sina erfarenheter.

Ett annat tips är Bitten Jonsson som antagligen är den i Sverige som har mest erfarnhet och kunskap när det gäller just sockerberoende. Hon har kurser och är ofta ute och föreläser, du kan läsa mer på hennes hemsida, Bittens Addiction.

Sök hjälp så att du lär dig hur du kan leva med ditt beroende.

”Move your ass and your mind will follow”

Annonser