Vänd på paketet

När det gäller att ha koll på vad du stoppar i dig finns det bara ett sätt att göra det på, nämligen att vända på paketet och läsa innehållsförteckningen. Dessvärre brukar det vara rena grekiskan för de flesta. Så här kommer några tips som förhoppningsvis kan vara en hjälp på vägen.

Grundläggande för att lära sig läsa dessa innehållsförteckningar är att börja med att se efter hur lång förteckningen är. En bra tumregel är desto kortare lista desto bättre.

Nästa steg är att kontrollera storleken på texten. Ofta är det väldigt finstilt och gärna tryckt mot en bakgrundsfärg som kan göra det näst intill omöjligt att tyda. Nya regler diskuteras inom EU och vissa beslut är fattade så det kommer att bli bättre. Tills dess är det bästa du kan göra att om du inte kan läsa vilka ingredienser som finns i produkten så köp den inte.

En annan bra sak att känna till är att ingredienserna skall deklareras i fallande ordning efter sin vikt. Det betyder att det som det finns mest av står först och det det finns minst av står sist. Här kan du som konsument bli lite lurad därför att det innebär att oftast hamnar alla tillsatser sist. Ta som exempel ett sötningsmedel som är flera hundra gånger sötare än vanligt socker och följaktligen används i mindre mängder vilket kan få oss att tro att det inte är så farligt.

Vi blir också många gånger lurade av det visuella, det vill säga de bilder och annat som pryder förpackningarna. En svampsoppa har massor med goda champinjoner på framsidan, en glass har vaniljstänger och en saft har bär och frukter. Det betyder tyvärr inte att det motsvaras av innehållet. Tvärtom är det väldigt vanligt att när du vänder på paketet så inser du att tillverkaren bara har försökt skapa en illusion och mängden äkta råvara i många fall är försvinnande liten.

För den som är intresserad av vad som gäller angående märkning finns det gott om information bland annat på Livsmedelsverkets hemsida.

Dessvärre står inte allt som finns i livsmedlet alltid redovisat på produkten. Det hänger ihop med vad vi har för regler att följa, men det är ett helt annat inlägg.

Börja jobba med de tips som jag tagit upp i detta inlägget. Ta för vana att vända på paketet och läs innehållet, ta reda på det du inte känner igen, så kommer du snart att bli en fena på vad just din mat innehåller.

”Move your ass and your mind will follow”

Annonser