Vad hände med fisken?

Bild: hughsfishfight.net

De senaste veckorna har jag varit lite bekväm. Jag har haft en del inlägg som bara kommit ut via Livsstilskonsulten på Facebook.

Det har bland annat handlat om något som är väldigt viktigt, en av våra naturresurser som det slösas med å det grövsta. Nämligen fisken i våra hav.

Det är den brittiske kocken och journalisten Hugh Fearnley-Whittingstall som sedan januari 2011 driver kampanjen Hugh’s Fish Fight. Bakgrunden är att få stopp på den galenskap som EU:s lagstiftning lett till, nämligen att hälften av all fisk som fångas i Nordsjön kastas tillbaka död i havet, så kallat utkast eller dumpning

Detta beror på att fiskarna har kvoter att fylla och får inte lov att ta i land övrig fisk. Ja, totalt vansinne! Detta har dessutom pågått i decennier.

Härom veckan samlades EU:s alla fiskeministrar för att diskutera en eventuell lagändring och det var länge tveksamt hur detta skulle gå. Men, Hugh’s Fish Fight har tydligen gjort nytta för efter långa debatter beslutades till slut om ett förbud när det gäller dumpning.

Detta är en stort genombrott, den enda skuggan som faller över beslutet är att det inte är fastställt några datum när förbudet skall börja gälla. Här kan du läsa Hugh Fearnley-Whittingstalls kommentar till det hela.

Kampen är alltså inte över, nu gäller det att få politiker och beslutsfattare att komma till skott med datum för dumpningsförbudet.

Du kan stödja kampen här och följa vad som händer, mest aktiv är kampanjen på Twitter.

”Move your ass and your mind will follow”

Annonser