Uppror bland skolbarn

Bild: wikipedia

Om vi inte är nöjda med situationen brukar vi svenskar gärna klaga, gnälla och knyta näven i byxfickan. Det är sällan vi tar strid för något vi tror på.

Några skolbarn i Stenungsund har gjort motsatsen, de har tagit strid för sin skolmat. Det är inte några gymnasielever eller ens från högstadiet, det är fjärdeklassare som vill ha nyttigare luncher och mer fisk.

När eleverna fick reda på att kostnaderna skulle sänkas och att det bland annat skulle sparas in på laxen, som var för dyr, blev de upprörda. Barnen gjorde en egen undersökning och kom fram till att Stenungsunds kommun lägger i snitt 4170 kr per elev  och år på skollunchen vilket är 1150 kr under riksgenomsnittet.

Eleverna bestämde sig för att protestera och samlade in 450 namnunderskrifter vilket lett fram till en debatt i lokal media. Debatten spred sig sedan vidare till kommunpolitikerna där ansvariga valde att skjuta upp att svara på frågor i ärendet vid senaste kommunfullmäktigemötet.

Barnen känner sig besvikna och upplever att politikerna inte vill lyssna på dem utan bara vill tysta ner dem. Politikerna försvarar sig med att de ville invänta en rapport och läsa på i ärendet innan de svarar.

Hur det hela kommer att sluta vet vi ännu inte, eleverna har visserligen blivit lovade att de kommer att få lax även i fortsättningen. Politikerna däremot verkar fast beslutna att skära kostnader.

Jag tycker det är tufft gjort av eleverna och jag hoppas att de kan fortsätta att få en nyttig och bra lunch. För många barn är det tyvärr så att skollunchen kanske är det enda lagade mål mat de får på hela dagen. Dessutom är en bra lunch ett bra sätt att ge barnen en god förutsättning att klara skoldagen både fysiskt och psykiskt.

Heja på fjärdeklassarna i Kyrkenorumsskolan i Stenungsund, fortsätt kämpa!

”Move your ass and your mind will follow”

Annonser