Lilla Tillsatsskolan 5: Smakförstärkare

Bild: wikipedia

Det har tagit lite tid men här är femte och sista delen av Lilla Tillsatsskolan och denna gången handlar det om smakförstärkare. Utöver de fem olika typer av tillsatser som jag har skrivit om finns det ytterligare ett antal. Jag har valt att lyfta fram de vanligaste.

När det gäller smakförstärkare är det precis som det låter, det är till för att ge livsmedlet sin speciella smak. Varför skall det tillsättas smakförstärkare, duger inte produkten som den är? Nej, det gör den inte. På samma sätt som med andra typer av tillsatser används de för att råvaran som används kanske inte är av bästa kvalitet eller att det av ekonomiska skäl endast används i mycket små mängder.

Det är också så att vid industriell tillverkning så håller inte utseende, konsistens samt smak och då måste bland annat smakförstärkare tillsättas. Tyvärr skapar detta andra problem som att våra smaklökar glömmer bort hur den äkta smaken av till exempel en jordgubbe smakar. Det har gjorts tester i Storbritannien där barn fick smaka på riktiga bär och frukter och upplevde dessa smaker som allt annat än goda eftersom de inte var vana vid detta.

I förlängningen leder detta till att dessa barn väljer skräpmat istället för riktig mat med alla de konsekvenser de ger.

En vanlig smakförstärkare är Mononatriumglutamat (E621). Detta är en smakförstärkare som kan ge känsliga personer huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående. Mononatriumglutamat används mycket i asiatiska livsmedel och därför kallas de symptom du kan drabbas av för kinesiska restaurangsyndromet.

Det råder olika åsikter om de eventuella långsiktiga hälsoeffekterna av E621 och i dags läget  är det bara förbjudet i barnmat.

Många livsmedelstillverkare har lyssnat på den oro som konsumenter haft kring E621 och valt att ta bort den. Istället använder de jästextrakt, detta låter mer naturligt och har inget E-nummer men är i själva verket inte så annorlunda. Jästextrakt har samma effekt och innehåller dessutom glutamat.

Om du vill veta mer om smakförstärkare eller andra tillsatser kan du bland annat läsa på Livsmedelsverkets hemsida. Jag kan också rekommendera Mats-Eric Nilssons böcker Den hemlige kocken samt Äkta Vara.

”Move your ass and your mind will follow”

Annonser