Ekologiska produkter sämre än andra?

Jag läste för ett tag sedan en intressant krönika i GP där författaren funderade över varför ekoprodukter i olika tester ofta får ett sämre resultat. Det handlade både om diskmaskiner, kylskåp och livsmedel.

När det gäller produkter som kylskåp och diskmaskiner är jag inte tillräckligt insatt i ämnet för att ha en åsikt men som författaren skriver är det kanske inte konstigt att en maskin som förbrukar mindre vatten sköljer sämre. Vi har vant oss vid en viss nivå utan att fundera över vad som krävs för att hålla den nivån och när vi prövar något annat upplevs det som sämre fast det på många sätt, till exempel för miljön, är bättre.

Vad gäller livsmedel kan det finnas en helt naturlig förklaring till att ekologiska produkter hamnar långt ner på listan jämfört med andra. Våra smaklökar har under en väldigt lång tid blivit vana vid industriellt tillverkade livsmedel och vi har helt enkelt glömt bort hur riktig mat smakar. Under tillverkningsprocessen tappar råvaror färg, smak och konsistens och proppas då fulla av diverse tillsatser och aromer för att se ut, smaka och upplevas som äkta vara. I många fall används dessutom mindre bra råvaror eller av ekonomiska skäl väldigt lite av den riktiga råvaran och piffas då upp med hjälp av dessa kemiska substanser.

Så det är kanske inte så konstigt när GP:s konsumentpanel gör ett blindtest av ett livsmedel att deras smaklökar reagerar negativt på det som smakar annorlunda, det ekologiska alternativet, och positivt på det som känns bekant, det oekologiska alternativet. Detta kan mycket väl vara en orsak till att de ekologiska produkterna hamnar längre ner på betygsskalan.

Nu finns det ju gott om ekologiska produkter som tillverkas industriellt också men visst är det underligt att en vara som sluppit till exempel bekämpningsmedel inte skulle smaka bäst.

Vi behöver lära oss, och våra smaklökar, på nytt hur riktig mat gjord på bra ingredienser smakar inte bara för smakens skull utan även för att det är betydligt bättre både för oss och miljön att skippa alla tillsatser.

”Move your ass and your mind will follow”

Annonser