Goa gubbar

Bild: svt.se

I oktober 2011 berättade jag i ett inlägg om ekologiskt jordbruk om de fördelar det visat sig ha framför konventionellt jordbruk.

I Ljus framtid för ekologiskt jordbruk handlade det bland annat om The Rodale Institute som under trettio års tid ägnat sig åt att jämföra dessa två sätt att bruka jorden. De hade precis kommit ut med en rapport som klart och tydligt visade att om vi utgår enbart från att ha livskraftiga jordar är ekologiskt jordbruk mer hållbart än det konventionella. Tar vi dessutom hänsyn till avkastning, ekonomisk bärkraft, energianvändning och människors hälsa är det tydligt att det ekologiska jordbruket är hållbart medan de konventionella metoder som används idag inte är det.

Deras rapport tar död på det annars populära argumentet att det ekologiska jordbruket är otillräckligt för att föda världens växande befolkning och att genmodifierade grödor samt de så kallade konventionella metoderna med hög avkastning skulle vara nödvändiga lösningar.

Nu kommer liknande uppgifter från svenska forskare i Lund som har undersökt ett antal jordgubbsfält på olika platser i Skåne och hur dessa pollinerades. Av de fält där konventionell odling användes pollinerades 17 procent av blommorna medan 45 procent av blommorna på de ekologiska odlingarna.

Dessutom visade det sig att både avkastningen och kvaliteten på bären var betydligt bättre vid ekologisk odling och fortsatte att öka i upp till fyra år efter att man övergått från konventionell odling.

Detta är en viktigt upptäckt när det gäller utvecklingen av ett hållbart jordbruk berättar svt vetenskap.

Något för vår landsbygdsminister Eskil Erlandsson att jobba vidare på.

Till sommaren tänker jag definitivt söka upp en ekologisk odling när jag skall plocka mina jordgubbar.

”Move your ass and your mind will follow”

Annonser