(K)lurigt vatten

Jag hittade följande videosnutt som verkligen ger oss konsumenter något att fundera över. Inslaget kommer från Natural News där ni även kan läsa hela inlägget. Se The Vitamin Water Deception genom att klicka på nedanstående länk.

http://naturalnews.tv/v.asp?v=9D14A…

Det fascinerar mig hur företag, i detta fall CocaCola, bestämmer sig för att sälja en produkt genom att försköna dess innehåll och faktiskt lura oss konsumenter. Eftersom läskkonsumtionen minskar, speciellt i USA där man till exempel börjar förbjuda läskmaskiner på skolor, är antagligen CocaCola ganska desperata att hitta nya produkter. Där har konkurrenten PepsiCo lyckats bättre som bland annat säljer juicen Tropicana, som i och för sig inte heller är en produkt att rekommendera.

Detta inslag ledde till att jag började fundera över vad som finns på våra svenska butikshyllor när det gäller den här typen av dryck. Exemplet från videon hittade jag i hyllan och även det svenska märket Vitamin Well. Deras vitamindrycker marknadsförs som berikade med olika tillskott av vitaminer, mineraler samt frukt- och örtextrakt. De är utan kolsyra och sötade med fruktsocker. Dryckerna är utvecklade och produceras i Sverige. Vitamindryckerna är ett alternativ till läsk, juice och andra stilla drycker.

Detta verkar väl ok vid en första anblick, en svensk produkt skall väl vara tillförlitlig? Sedan börjar jag fundera över vad det egentligen innebär, berikade med olika tillskott och extrakt. Extrakt får man genom att ta växten, frukten, bäret eller vad du har och på olika sätt tillsätta lösningsmedel. Om det är därifrån vitaminerna kommer, ställer jag mig frågande till hur mycket nyttigt det finns kvar när extraktet är filtrerat och klart. Detta är tyvärr en produkt bestående av vatten samt olika kemiskt framställda tillsatser och långt ifrån ensam i sitt slag.

Jag drar i övrigt inga paralleller mellan Vitamin Wells och CocaColas marknadsföring. I just detta fallet tycker jag att Vitamin Well AB, i jämförelse, har en betydligt ärligare beskrivning av sin produkt och skriver följande på sin hemsida.

Vitamin Wells vitamindrycker är framtagna som ett mindre sött alternativ till läsk, juice och stilla drycker som dessutom ger dig ett bra tillskott av vitaminer och mineraler. Äter du en varierad och balanserad kost kan du dricka dem för den goda smakens skull.

I Sverige har vi bra vatten direkt i kranen, detta är utan tvivel det absolut bästa alternativet när det gäller att släcka törsten. Dessutom kan du själv smaksätta med dina egna favoriter till exempel gurka, ingefära eller lime. Vill du ha bubblor är det bara att uppsöka närmaste butik som säljer hushållsmaskiner och unna dig en maskin av valfritt märke som tillsätter kolsyra. Känner du att du vill ta ytterligare ett steg kan du investera i en juicemaskin och göra din egen supernyttiga dryck precis som i videon.

Kom ihåg att din kropp har mycket svårare att ta upp kemiskt framställda vitaminer. Så vill du vara på den säkra sidan när det gäller att få i dig den näring du behöver finns det bara ett sätt, att äta en varierad kost gjord på bra ingredienser och strunta i industriellt processade livsmedel.

”Move your ass and your mind will follow”

Annonser