Träning stärker skelettet

Bild: sahlgrenska.gu.se

Internationellt sett ligger Sverige i topp när det gäller antal personer som drabbas av osteoporos, benskörhet. Det är idag en folksjukdom där var fjärde man och varannan kvinna i Sverige kommer att råka ut för en fraktur orsakad av benskörhet.

Forskare vid Sahlgrenska Akademin har genomfört en studie på över 800 svenska män och funnit att träning i tjugoårsåldern ger bättre förutsättningar senare i livet.

Att skelettillväxten är viktig redan i ett tidigt skede i livet har vi känt till länge och desto mer din benmassa utvecklas när du är ung desto bättre. Risken för benbrott när du är äldre minskar då.

Det forskarna nu upptäckt är att fortsatt träning även i tjugoårsåldern ökar skelettillväxten och följaktligen minskar risken för benbrott som äldre.

Det här är viktigt att tänka på både för föräldrar och skola, att inte dra ner på gymnastik och fysisk aktivitet. Idag tillbringar många barn väldigt många timmar stillasittandes framför datorn. Detta kan ge oss en generation med svagt skelett om vi vuxna inte tar ansvar och ser till att varva med fysisk aktivitet.

”Move your ass and your mind will follow”

Annonser