Vardagsmotion, räddaren i nöden Del 3

Här kommer Del 3 om vardagsmotion, en fortsättning på mitt inlägg från 2012-01-11.

Nu har du tagit dig till skolan eller jobbet. Har du ett fysiskt arbete är det bara att gratulera, då behöver du inte fundera så mycket på att röra dig något extra under dagen. Vi andra som har ett mer stillasittande jobb behöver däremot tänka på att få till lite mer rörelse.

Några tips är att att sluta ringa och skicka mail internt, res på dig istället och ta en promenad till din kollega. Det ger inte bara mer motion det är också så mycket trevligare att framföra sitt ärende personligen.

Det är också viktigt att vi får i oss vätska under dagen, se till att ha ett glas vatten vid din arbetsplats och när du druckit upp reser du på dig och går till köket / pentryt och fyller på. Poängen med att bara ha ett glas och inte en tillbringare är att då får du resa på dig lite oftare.

För en del personer kan dessa korta avbrott kännas störande men det är faktiskt vetenskapligt bevisat att ett antal mikropauser under arbetsdagen gör att vi presterar bättre än när vi kavlar upp ärmarna, borrar ner näsan i pappershögen och kör tills vi tröttnar. Så kom ihåg att ta en fika paus och umgås med dina kollegor.

Det går utmärkt att ta en kort promenad, bara runt kvarteret eller parkeringsplatsen. Kaffe går att dricka samtidigt som man går eller så tar du en kopp vid arbetsplatsen efter din promenad. Ny forskning visar att så lite som 15 minuters promenad om dagen förbättrar din hälsa och förlänger livet. Gör du detta både på förmiddagen och eftermiddagen har du plötsligt 30 minuters promenad. Vår kropp och vår hjärna behöver dessutom en paus från det vi håller på med för att få lite nya intryck.

Har du lunchrast är det perfekt att lägga halva lunchen till att äta och halva lunchen till rörelse. Återigen är promenaden enkel att ta till. På en del arbetsplatser finns det tillgång till gym vilket är en jättebra lunchaktivitet men då någon eller några dagar i veckan. Varför inte varva med promenader och styrketräning? Samla ihop ett gäng likasinnade och peppa och stötta varandra till rörelse. Kom ihåg att ta trapporna i stället för hissen när ni går ut och kommer tillbaka.

Väl hemma igen efter en skön dag på jobbet finns det också en mängd saker du kan göra för att få till din vardagsmotion. Under sommaren behöver vi oftast klippa gräset 1-2 gånger i veckan. Min svägerska har lagt beslag på gräsklipparen hemma hos dem, hon laddar sin iPod med lite bra musik eller en ljudbok så kör hon på. Trädgårdsarbete är toppenbra vardagsmotion där du verkligen kombinerar nytta med nöje.

Har du tid och möjlighet att ta en promenad,  jogga eller ta en cykeltur när du kommit hem är det toppen. Många har barn som har aktiviteter på kvällarna, varför inte passa på att springa en runda i stället för att bara sitta och vänta.

Bild: blog.svd.se

I dessa tre inlägg som handlat om vardagsmotion har jag gett en del förslag på hur du kan bygga in stunder i din vardag för rörelse och motion. Tanken är inte att du skall hinna med allt jag beskrivit utan det kanske finns en eller två saker du kan pröva som fungerar i din vardag.

Det finns massor med fler förslag. Vilken typ av vardagsmotion gör du regelbundet?

”Move your ass and your mind will follow”

Annonser

2 thoughts on “Vardagsmotion, räddaren i nöden Del 3

  1. hej hej! svarar på din fråga direkt här hos dig! jag har aldrig sparat en smoothie till senare utan alltid druckit den direkt. så jag vet inte riktigt vad som händer. det jag kan tänka mig är att ingredienserna separerar sig men man kan ju alltid skaka om det igen!

    • Tack Sara på Träningsglädje! Då finns det bara ett sätt att ta reda på det, nämligen att testa.

Kommentarer inaktiverade.