Slänga mat – en kostsam vana

Det talas och skrivs en del om all mat som slängs, speciellt av alla hushåll. Det är mat för stora summor pengar som kastas för att vi har drabbats av bäst-före-noja och inte vågar lita till syn, lukt och smak längre.

Bland annat skrev Anna-Karin Stand Nilsson nyligen om detta på Äkta Varas hemsida, väl värt att läsa. Där berättar Anna-Karin om Lantmännen som gjort en undersökning som visserligen visar att vi blivit mer uppmärksamma och försöker ändra vårt beteende när det gäller att slänga mat. Men fortfarande är vi rädda för mat som närmar sig eller passerat bäst-före-datum.

Även staten har uppmärksammat problemet och har via Livsmedelsverket startat en kampanj för att få oss att kasta bort mindre mängder med mat. Enligt deras uppgifter slänger vi 50-60 kg fullt ätbar mat per person och år. Detta motsvarar kostnaden för en hel månads mat.

På Livsmedelsverkets hemsida kan du som konsument få tips och råd hur du gör för att minska svinnet i din familj, spara pengar och även göra något positivt för miljön.

Det finns också de personer som gör något mer handgripligt för att minska svinnet. Hushållen är inte de enda bovarna i dramat, även våra livsmedelsbutiker kastar stora mängder mat som de inte får lov att sälja på grund av att det passerat bäst-före-datum.

I Göteborgs-Posten, i fredags, kunde vi läsa en intressant artikel om ett par killar som vill visa, i kontrast till Nobelfesten, att det går alldeles utmärkt att laga en god middag på kastad mat. På Världskulturmuséet i Göteborg kommer 150 inbjudna gäster att serveras mat från containrar.

Ja, du läste helt rätt, maten kommer från containrar placerade utanför några av de större matvarubutiker som finns i staden och killarna har helt enkelt tagit tillvara det som slängts. Syftet med containerbanketten är att visa på allt slöseri med mat.

Som en parantes kan nämnas att det är olagligt att ta något som kastats, oavsett om det är mat eller något annat. Arrangörerna kunde säkert kontaktat ett antal butiker som säkerligen hade skänkt bort den här maten istället för att slänga den.

I artikeln får vi veta att matbutiker slänger 39 000 ton utsorterat matavfall varje år, allt enligt en ny rapport från Naturvårdsverket. Hushållen slänger i sin tur 239 000 ton onödigt matavfall varje år.

Detta är något att fundera över nästa gång du tänker slänga ditt mjölkpaket efter att ha tittat på datumet. Använd i stället dina sinnen, så kommer du att upptäcka att mycket av det du slänger går att äta och på så vis kan du även spara pengar.

”Move your ass and your mind will follow”

Annonser