”Gamnacke” – ett IT problem

Bild: telegraph.co.uk

Det finns många så kallade välfärdssjukdomar och olika symptom vi drabbas av här i västvärlden. Några av dem är till exempel musarmbåge och smstumme och nu kommer nästa IT relaterade skada nämligen text neck.

I The Telegraphs nättidning varnar brittiska kiropraktorer för denna nya åkomma som drabbar flitiga brukare av smartphones och surfplattor.

Antal fall av förslitningsskador är enligt artikeln på uppgång just på grund av den nya teknikens popularitet och en kiropraktor hävdar att hennes klinik behandlat tusentals personer med den här typen av skador.

Problemet orsakas av att nacken hålls böjd under långa perioder och tros kunna ge permanenta skador som artros.  I svåra fall så vänjer sig musklerna vid den böjda positionen vilket orsakar smärta när nacken sedan rätas ut. Det kan också leda till huvudvärk och smärta i skuldror, armar och handleder.

Det finns naturligtvis sätt att undgå att drabbas och kiropraktorernas tips är bland annat att med jämna mellanrum ta en paus och höja blicken samtidigt som du för hakan bakåt mot nacken. Du kan också med armarna hängande utmed sidorna rotera dina axlar, du kan hålla telefonen lite högre samt sitta upprätt när du skickar sms och på så sätt får du en bättre hållning.

Som med många liknande skador kan mycket förebyggas genom att du rör på dig och tränar regelbundet. En frisk och stark kropp klarar påfrestningar betydligt bättre än en trött och otränad.

Så ut och rör på dig och kom ihåg att om du motionerar kan du sedan böja nacken över ditt val av manick och sedan följa allt som händer på Livsstilskonsulten utan att behöva oroa dig över eventuella skador. Tänk så bra det kan bli.

”Move your ass and your mind will follow”

Annonser