Mat som medicin

Bild: foodhospital.channel4.com

Att maten vi äter påverkar oss är ingen nyhet men hur mycket den påverkar oss är nog nytt för de flesta.

I Storbritannien visas en programserie på TV som heter The Food Hospital där de behandlar personer med olika sjukdomar. Det som gör det hela så intressant är att de använder inte vanliga mediciner utan kost som verktyg och de gör de genom att hjälpa deltagarna med vilken typ av kost just de behöver för sitt sjukdomstillstånd.

Två deltagare från programmet var en sju-årig pojke och hans mamma som bägge led av psoriasis och som inte lyckats få hjälp genom den vanliga sjukvården. Genom ändrad kost har nu både mamman och sonen avsevärt förbättrat sitt sjukdomstillstånd.

Mer om detta går att läsa på Lifestyle och även svd.se tar upp ämnet.

Det är inte bara psoriasis de lyckats vända med hjälp av rätt kost, de ger också exempel på personer med IBS, Irritable Bowl Syndrome, som blivit mycket bättre.

Detta är en både intressant och viktig nyhet som borde få mer uppmärksamhet i media än vad den hittills fått. Att genom att äta rätt kunna skapa balans i kroppen och förbättra sin hälsa är vad väldigt många människor behöver. Lösningen är inte i alla lägen vanliga mediciner.

Det har tyvärr blivit väldigt vanligt att läkare till exempel skriver ut antidepressiv medicin vid alla möjliga och omöjliga tillfällen när depression inte ens föreligger. Tänk om fler läkare skulle våga gå mot strömmen och ordinera bra kost istället.

Vad som också är spännande med detta är att fler och fler forskare börjar se samband mellan bra kost och god hälsa på ett sätt som inte tidigare förekommit. De ser möjligheter att om inte bota så i alla fall kunna lindra flera sjukdomar med rätt kost.

Dessvärre betyder inte detta att alla med psoriasis, IBS eller andra sjukdomar blir friska genom ändrade kostvanor. Precis som med vanliga mediciner är det olika för varje individ. Men visst är det bättre att pröva att äta annorlunda än att ta piller med garanterade biverkningar för att bli frisk.

”Move your ass and your mind will follow”

Annonser