Danska staten startar fettkrig

Bild: sydsvenskan.se

Fetma är ett stort och växande bekymmer i de flesta länder i världen. I Danmark har de valt att ta till speciella åtgärder för att komma åt problemet.

Enligt danska Sundhedsstyrelsen är nästan hälften av alla danskar överviktiga och 13 procent svårt överviktiga. Så från och med 1 oktober 2011 har en speciell skatt på fet mat införts i Danmark. Men det är inte all fet mat som beskattas det gäller endast mättat fett. Avgifter på onyttiga livsmedel är ingen nyhet i Danmark som sedan tidigare har en sockerskatt på choklad och sötsaker.

Varken ekonomer eller näringsexperter tror att den nya skatten kommer att ha någon effekt när det gäller att ändra landets kostvanor utan många ser det bara som ett sätt för staten att få in mer pengar.

Efter det danska valet, där den borgerliga regeringen förlorade till socialdemokraterna, kan det bli så att dessa skatter höjs ytterligare. Den nya regeringen har redan deklarerat att de vill höja skatten till det dubbla på ohälsosamma livsmedel inklusive alkohol och tobak. Vad det kan få för effekter vet man inte i dags läget.

Ännu så länge har de inte varit några större diskussioner i Danmark om den nya skatten men det har märkts en ökad efterfrågan på till exempel margarin.

I Sverige tror experter inte att den här typen av lösning ens kommer att komma upp till diskussion bland våra politiker. En expertgrupp har 2011 kommit med rapporten, Kalorier kostar, och en av huvudförfattarna ser inte fetma som ett skatteproblem utan att det hänger ihop med hur vårt samhälle är strukturerat, vi lever stillasittande. De känner att det är osäkert om skatten träffar rätt, då en person som är överviktig antagligen är såpass kaloriberoende att den fortsätter äta som tidigare. På så sätt har skatten ingen effekt.

Fetmaforskare i Sverige tror däremot på att införa en sockerskatt, helst i kombination med lägre pris på nyttig mat som grönsaker och fisk. De anser att det är viktigt att tackla övervikten från alla håll och ser att det skulle ge effekter främst för låginkomsttagare. Ett lägre pris på bra råvaror skulle kunna ändra våra matvanor och ge alla möjligheten att välja bra livsmedel.

sydsvenskan.se finns flera artiklar om ämnet där du kan läsa mer.

Det skall bli intressant att följa vad som händer i Danmark och om skatten ger några mätbara resultat. Själv kan jag inte se hur en fettskatt skulle ha någon större effekt. Däremot tror jag att en sockerskatt kan vara positiv om priset för hälsosamma råvaror samtidigt sänks. Det skall bli spännande att se vad som händer.

”Move your ass and your mind will follow”

Annonser